Koldrøget kalkun

Koldrøget kalkun – Sådan koldrøger du kalkun med Smokepins

Opskriften på koldrøget kalkun kan bruges på alle typer fjerkræ. Vær dog opmærksom på at produktets størrelse har betydning for hvor lang tid der skal bruges. Vær opmærksom på kun at røge bryst eller udbenede lår. Du kan sagtens koldrøge andre varer samtidig.

Sådan gør du:

 1. Start med at fjerne store sener og evt. skind fra dit bryst.
 2. Læg brystet i et fad og fordel 80g salt og 20g sukker på kalkunbrystet. Mængden passer til et kalkunbryst på ca 900 gr. Vend brystet i blandingen et par gange.
  Alle typer sukker kan i princippet bruges. Valget af sukkertype afhænger af ønske for smag.
 3. Kødet skal nu stå til saltning på køl i 6 til 8 timer.
 4. Efter saltning skylles overskydende salt og sukker af. Kalkunbrystet tørres efterfølgende grundigt af med køkkenrulle eller et rent viskestykke.
 5. Nu skal kalkunbrystet have lov til at tørre godt inden røgning. Lad det tørre et køligt sted; gerne på køl i minimum 24 timer. Brystet skal være tørt, når man rører den med en finger. Produktet optager bedre røg, jo tørre det er.
 6. Når kalkunbrystet er tørt, er det klar til røgning. Læg det eller hæng det op i din røgeovn (eventuelt Smokepins røgstativ), tænd en Smokepins og sæt den i bunden af din røgovn på et ildfast underlag. Det er vigtigt men minimum 15 cm afstand fra glød til røgvarer. Når den første Smokepin er brændt ned, udskiftes den med en ny. Sådanne fortsætter man, indtil brystet er færdigrøget.
 7. Koldrøg kalkunbrystet i 8 timer afhængig af størrelse.
 8. Når kalkunbrystet er færdigrøget, skal brystet have lov til at modne i minimum 48 timer, hvor røgen fordeler sig i produktet.
 9. Nu har du koldrøget kalkun der er klar til brug. Find yderligere inspiration til brug af det koldrøgede kalkunbryst på: smokepins.dk/category/opskrifter/

Ekstra tips til koldrøgningen


Tip 1: Soya kan tilføjes som en del af saltningsprocessen, det fungerer især rigtig godt med andebryst. Så passer der perfekt til brug i asiatiske salater.

Tip 2. Man kan også koldrøge skindet fra sine produkter, det giver en god smag, når man steger det sprødt i ovn mellem to bradepander i ca. 15 min ved 200grader. Det bliver en meget intens snack, som i den grad vil imponere ved middagsbordet.

3 kommentarer til “Koldrøget kalkun

  • Ole fra Smokepins siger:

   Hej Bjørn. Det kommer lidt an på træsort, træk i ovnen, fugtighed m.m. Rekorden er 1t og 48 min for bøg. De skal gerne ligge på minimum 1t og 20 min for at røgen er effektiv. Hvis de brænder hurtigere er der generelt for meget træk i ovnen (røgen ikke tæt nok og røgtid forlænges)
   Vh Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *