Koldrøget mørbrad – Sådan koldrøger du mørbrad med Smokepins

Koldrøget mørbrad – Sådan koldrøger du mørbrad med Smokepins

At koldrøge en mørbrad er en fantastisk måde at lave pålæg på. Denne opskrift kan også bruges til forvandle andre kødprodukter til gourmetpålæg.

Koldrøgning kan til at starte med godt virke som en lang og svær proces, men når man først får forståelse for processerne, er det ret nemt. Hver enkel proces tager ikke særlig lang tid, men det kræver dog lidt planlægning, da koldrøgning ofte tager flere dage fra start til slut.

Sådan gør man:

 1. Puds din mørbrad, således at de fleste sener fjernes.
 2. Herefter skal den saltes. Det er nemmest at lægge mørbraden direkte i det fad, som den skal salte i og derefter strø salt og sukker på den.
 3. Fordel 80g salt og 30g sukker på mørbraden. Mængden passer til en mørbrad på ca. 500g.
  Man kan både bruge almindeligt køkkensalt eller salt tilsat nitrit (nitritsalt). Når man bruger salt tilsat nitrit, bevarer det kødets oprindelige farve.
  Alle typer sukker kan i princippet bruges. Valget af sukkertype afhænger af ønske for smag.
 4. Når salt og sukker er fordelt, skal det gnides grundigt ind i mørbraden.
 5. TIP: Man kan tilføje ekstra smag til mørbraden ved at tilsætte lidt cognac. Brug et par spiseskefulde og fordel det sammen med salt og sukker.
 6. Når salt, sukker og evt. cognac er fordelt, skal mørbraden stå til saltning. Stil den på køl i 6 timer.
 7. Efter saltning skylles overskydende salt og sukker af.
 8. Sørg for at tørre mørbraden af, så den er tør. Dette kan gøres med køkkenrulle eller et rent viskestykke.
 9. Klargør mørbraden med kødkrog eller snor. Hvis mørbraden bindes med snor, så sørg for at den kan holde til at hænge lang tid uden at falde ned.
 10. Nu skal mørbraden have lov til at tørre godt inden røgning. Lad den tørre et køligt sted; gerne på køl i minimum 24 timer. Mørbraden skal være tør, når man rører den med en finger. Produktet optager bedre røg, jo tørre det er.
 11. Når mørbraden er tør, er den klar til røgning. Placer den i din røgovn (eventuelt Smokepins røgstativ) og tænd en Smokepins og sæt den i bunden af din røgovn på et ildfast underlag. Det er vigtigt med minimum 15 cm afstand til mørbraden. Når den første Smokepins er brændt ned, udskiftes den med en ny. Sådanne fortsætter man, indtil mørbraden er færdigrøget.
 12. Koldrøg mørbraden i 6-8 timer afhængig af størrelse.
 13. Når mørbraden er færdigrøget, skal mørbraden have lov til at modne i minimum 48 timer, hvor røgen fordeler sig i produktet.
 14. Nu er produktet klar til brug. Find yderligere inspiration til brug af mørbraden på: https://smokepins.dk/category/opskrifter/

Med ovenstående opskrift er mørbraden tørsaltet. Mange vælger også at salte med saltlage. Det tager længere tid, men oftest opnår man et mere ensartet resultat. Saltlage har yderligere den fordel, at man kan tilsætte krydderier til lagen. Hvis du tilsætter krydderier til saltlagen så husk at kog den op først, således at eventuelle urenheder i krydderierne desinficeres.

Ovenstående opskrift er en guide til at komme i gang men prøv endelig selv at eksperimenter med f.eks. mindre eller mere salt og sukker, whisky i stedet for cognac osv. Så finder du helt sikkert din unikke og perfekt opskrift.

Rigtig god fornøjelse med dit næste koldrøgningsprojekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.