– FAQ –

Her har vi samlet en liste over de mest gængse
spørgsmål og henvendelser, som vi modtager.

Koldrøgning er en konserveringsmetode der blev benyttet af urbefolkninger helt tilbage i oldtiden. I dag koldrøger mange ud fra et ønske om at bruge metoden til selv at lave disse delikatesseprodukter. Både for oplevelsens og besparelsens skyld.

En ferskvare saltes, tørres, røges og modnes med følgende resultat:

 • Metoden er sund og tilfører antioxidanter
 • Stor forlængelse af holdbarhed hvorfor madspild formindskes
 • Perfekt som gourmetpålæg

Røgning af krydderier, ost m.m. er også muligt.

 1. Smokepins er transportable og kan medbringes overalt.
 2. Smokepins kræver ikke særlige beholdere eller andet udstyr.
 3. Smokepins er nemme og enkle at anvende.
 4. Smokepins inkluderer opskrifter i pakken.
 5. Smokepins er miljøvenlige og 100% naturlige.
 6. Smokepins gør det nemt at røge større mængder, så man undgår madspild og opnår besparelser.

Ofte kan du opleve, at du skal betale 3-4 gange mere for en koldrøget vare end for samme vare i fersk tilstand.

Når du koldrøger selv, kan du derfor typisk spare rigtig mange penge. Hvis du f.eks røger 1 kg svinemørbrad, 1kg laks og 1 kg bacon i samme røgning med Smokepins, har du allerede sparet ca 500,- i forhold til hvis du skulle købe disse varer i en forretning.

Allerede når du har røget 1. gang, har du mere end sparet de penge, du har investeret for at komme i gang.

 1. Tænd en “Smokepin” i den ende med størst åbning.
 2. Når der er ild i hele ringen, blæses flammen ud. Sørg for at der er en glød hele vejen rundt.
 3. Smokepin’en sættes i stålholderen, der følger med, med den glødende ende opad.
 4. Placér den glødende Smokepin i bunden af din røgeovn/kuglegrill. Trækket i ”ovnen” skal være minimalt (lille åbning for neden til luft ind og tilsvarende lille åbning for oven, så lidt røg kan “piple” ud).
 5. Når den første Smokepin er brændt ned (ca. 1 time og 25 min. senere), udskiftes den med en anden.

En Smokepin brænder i ca. 1 time og 25 min. afhængigt af forholdene. Blæser det meget, eller er der for megen lufttilførsel, brænder dine Smokepins hurtigere.

Du kan koldrøge næsten, når du vil. Der er dog enkelte forbehold:

 • Der kan ikke koldrøges, hvis der er frostgrader.
 • Ved koldrøgning må temperaturen ikke overstige 25 grader. Tænk især på dette på solrige dage. En Smokepin giver en temperaturstigning på ca. 1-7 grader afhængigt af forholdene.
 • Der opnås det bedste resultat, hvis luftfugtigheden ikke er for høj – så undgå koldrøgning på meget regnfulde dage.
 • Der kan tørsaltes eller lagesaltes.
 • Tørsaltning foregår ved at dække ferskvaren med groft salt og eventuelle krydderier. Saltningstiden er her mellem 4-8 timer og helt op til 1 døgn, afhængig af tykkelsen på varen.
 • Ved lagesaltning opløses salt og sukker i vand, og ferskvaren lægges i. Saltningstiden er her mellem 6-12 timer.
 • Fordelen ved at lagesalte er, at saltindholdet bliver det samme i hele varen.
 • Se yderligere vejledning i vore opskrifter på koldrøgning af laks og bacon.
 • Hvis varen ikke er helt tør inden røgningen, risikerer du at røgpartiklerne ikke trækker ind i kødet eller fisken!
 • Vi plejer at sige, at varen skal have en fingertør overflade for at være klar til røgningen.
 • Tør varen med et rent viskestykke/håndklæde, og læg den til tørring et køligt sted, fx i et køleskab. Brug ikke køkkenrul o.l, da det klistrer sig fast til varen.
 • Jo tørrere varen er desto bedre optager den røgen.

Modning af varen efter røgning tjener både til at forlænge holdbarheden og give en bedre smagsoplevelse.

 • Væsken i varen fordamper, og røgsyren trækker yderligere ind i kødet/fisken. Det giver kødet/fisken den karakteristiske smag.
 • I modningsprocessen fordeler røgsyren sig til hele varen
 • Det er vores anbefaling, at kødet/fisken ikke spises direkte fra “røgeovnen”, men at der sættes tid af til modningen.
 • Du må IKKE lægge kødet/fisken til modning i en tætlukket pose. Væsken kan ikke fordampe i en tætlukket pose!
 • Læg eller hæng varen til modning et køligt sted, hvor der gerne må lugte lidt af røg, og hvor der ikke kan komme fluer til kødet/fisken.

Hvis du ønsker en mere intens røgsmag (eller hvis der røges store stykker kød, fx dyrekøller o.l.), bruger du blot flere Smokepins – en ad gangen – og lader kødet røge i længere tid.

Du kan bruge en kuglegrill – mange har en sådan en stående, og så er det ekstra nemt at komme i gang med at røge.

Du kan hænge varerne op i et dertil indrettet stativ med en plastikpose eller papkasse over.

Du kan IKKE bruge en gasgrill, da der kommer for meget ilt ind i disse. Dine Smokepins vil derfor brænde alt for hurtigt.

Hvis din smokepin er gået ud, tændes den igen og røgningen forsætter. Fjern brændt aske før du tænder den igen, eller tænd op i modsat side.

Der kan være forskellige grunde til, hvorfor din smokepin går ud:

 • Manglende lufttilførsel (der skal være lidt luftgennemstrømning, for at gløden kan brænde).
 • At der ikke er luft imellem din smokepin og det underlag, som din holder står på. Det er vigtigt, at der kan komme luft op igennem hullet af din smokepin, samt at den står lodret. Aske og rester fra smokepin kan falde ned i hullet og lukke for tilførsel af ilt . Herved mistes ”skorstenseffekten” og smokepin vil brænde ud, før den brænder ned.
 • Hvis din smokepin ikke har været opbevaret korrekt, vil den suge fugt til sig. Løsning: Varm dine smokepins ved 100 grader i en ovn i 10 minutter. Når de er afkølt lægges de i den medfølgene pose som herefter lukkes.
 • At det er minusgrader. Løsning: Vent til det bliver varmere – minimum plusgrader.
 • Gløden fra starten har været for lille. Nogle træsorter kræver mere luft og en lidt større startglød for at brænde helt ned. Løsningen vil være at puste lidt ekstra på gløden før den sættes ind til røgvarene. Derudover kan lufttilførsel og træk i ovnen øges.
 • Koldrøgning i fugtigt vejr. Smokepins optager vand fra luften, og vil ikke brænde lige så godt i fugtigt vejr som i tørvejr. Løsning: Vent indtil vejret er mindre fugtigt eller lad der være mere træk i ovnen og røg i lidt længere tid.

Man bruger sukker i saltningsprocessen for smagens skyld. Det er samtidig også med til at konservere. Sukkerets evne til at konservere er dog ikke på højde med salt, så holdbarheden forkortes jo desto mere sukker der bruges. Man kan sagtens udelukkende bruge salt, så sukker er ikke en nødvendighed.

Med tiden kan du selv justere, hvor meget sukker du bruger i kombination med salt, således at produktet får den smag du ønsker.

Mange andre sukkerarter end almindelig raffineret sukker kan også bruges. Vi kan især anbefale at eksperimentere brun farin og ahornsirup. Det giver både farve og andre smagsnuancer.

Som udgangspunkt kan man bruge posen igen og igen. Men over tid bliver den bionedbrydelige pose klistret, og der går nemt huller i den. Derfor skiftes den ved behov.

Forskellen

Vores opskrifter tager udgangspunkt i brug af groft salt. Fint salt har flere små korn. Derved opnår man en større kontaktflade mellem produkt og salt end ved groft salt. Af den grund kan saltningen gå lidt hurtigere, når du bruger fint salt fremfor groft salt. Prøv evt. begge dele for at se hvad du foretrækker.

Vi tilbyder sikker betaling med Mastercard, VISA, Dankort og MobilePay.

Når du bestiller på Smokepins webshop reserveres købsbeløbet midlertidigt på din konto. Først når varerne sendes afsted fra vores lager, hæver vi pengene.

Når du bestiller på Smokepins webshop, modtager du en ordrebekræftelse med alle informationer om din bestilling, som også fungerer som en gyldig faktura. Har du behov for yderligere, så er du altid velkommen til at skrive ind til os på kundeservice@smokepins.dk, så hjælper vi dig straks videre.

Vi leverer til pakkeshops med PostNord og til døren med DAO.

Levering tager typisk 1-2 hverdage.

Du kan vælge mellem levering til pakkeshop (PostNord) og levering til døren (DAO). Leveringstiden er typisk 1-2 hverdage.

Smokepins fås på nuværende tidspunkt i Danmark, Grønland, Færøerne, Island og Norge. Vi arbejder på at udvide til nye lande, og glæder os til at tage imod jer.

På Smokepins.dk leveres til Danmark, Grønland, Færøerne og Island. Bestillinger til Norge finder sted via Smokepins.no. Du er meget velkommen til at skrive til os, hvis du ønsker at købe Smokepins fra et andet land og er i tvivl om betaling, levering eller andet.

Når du handler på Smokepins webshop, har du altid 14 dages fuld fortrydelsesret jf. dansk lovgivning. Bemærk dog, at varen skal returneres i samme stand, som du modtog den. Bemærk yderligere, at du selv skal betale for returfragt. Hvis du returnerer dele af en ordre, der udløste fri fragt, og totalbeløbet derefter når under grænsen for fri fragt, vil fragten blive fratrukket den/de returnerede varers beløb. Vi kan først tilbageføre dine penge, når vi har modtaget varen og konstateret, at plomberingen er intakt, og emballagen er i ordentlig stand.

Er du interesseret i at ændre din ordre, så anbefaler vi, at du hurtigst muligt skriver eller ringer ind til os. Vi vil så forsøge at imødekomme dit ønske efter bedste evne. Hvis din vare allerede er sendt afsted, kan der forekomme ekstra omkostninger i forbindelse med levering og returnering.

Når du ønsker at sende en pakke retur til Smokepins, så er det vigtigt, at du vedlægger information om din ordre, så vi kan finde dig i systemet. Her bedes du printe og vedlægge din ordrebekræftelse eller vedlægge en seddel med dit ordrenummer.

Returvarer skal sendes til:

Smokepins ApS
Tornhøjvej 92
8260 Viby J
Danmark