– FAQ –

Her har vi samlet en liste over de mest gængse
spørgsmål og henvendelser, som vi modtager.

Hvad er koldrøgning?

Koldrøgning er en konserveringsmetode der blev benyttet af urbefolkninger helt tilbage i oldtiden. I dag koldrøger mange ud fra et ønske om at bruge metoden til selv at lave disse delikatesseprodukter. Både for oplevelsens og besparelsens skyld.

En ferskvare saltes, tørres, røges og modnes med følgende resultat:

  • Metoden er sund og tilfører antioxidanter
  • Stor forlængelse af holdbarhed hvorfor madspild formindskes
  • Perfekt som gourmetpålæg

Røgning af krydderier, ost m.m. er også muligt.

Hvorfor vælge Smokepins?
  1. Smokepins er transportable og kan medbringes overalt.
  2. Smokepins kræver ikke særlige beholdere eller andet udstyr.
  3. Smokepins er nemme og enkle at anvende.
  4. Smokepins inkluderer opskrifter i pakken.
  5. Smokepins er miljøvenlige og 100% naturlige.
  6. Smokepins gør det nemt at røge større mængder, så man undgår madspild og opnår besparelser.

Ofte kan du opleve, at du skal betale 3-4 gange mere for en koldrøget vare end for samme vare i fersk tilstand.

Når du koldrøger selv, kan du derfor typisk spare rigtig mange penge. Hvis du f.eks røger 1 kg svinemørbrad, 1kg laks og 1 kg bacon i samme røgning med Smokepins, har du allerede sparet ca 500,- i forhold til hvis du skulle købe disse varer i en forretning.

Allerede når du har røget 1. gang, har du mere end sparet de penge, du har investeret for at komme i gang.

Hvordan tænder jeg mine Smokepins?
  1. Tænd en “Smokepin” i den ende med størst åbning.
  2. Når der er ild i hele ringen, blæses flammen ud. Sørg for at der er en glød hele vejen rundt.
  3. Smokepin’en sættes i stålholderen, der følger med, med den glødende ende opad.
  4. Placér den glødende Smokepin i bunden af din røgeovn/kuglegrill. Trækket i ”ovnen” skal være minimalt (lille åbning for neden til luft ind og tilsvarende lille åbning for oven, så lidt røg kan “piple” ud).
  5. Når den første Smokepin er brændt ned (ca. 1 time og 25 min. senere), udskiftes den med en anden.
Hvor længe brænder mine Smokepins?

En Smokepin brænder i ca. 1 time og 25 min. afhængigt af forholdene. Blæser det meget, eller er der for megen lufttilførsel, brænder dine Smokepins hurtigere.

Min smokepins brænder ikke helt ned, hvorfor ?

Smokepins har brug for meget lidt ilt for at gløde. Ilten skal have mulighed for at komme op igennem røret på din smokepin, da den ellers ikke kan gløde helt ned. Tilpas standeren, så din smokepin er “oppe i luften” og der er fri luftpassage igennem røret. Hvis det ikke hjælper, så sørg for at der kan komme mere luft ind for neden i din røgbeholder.

Hvornår er det bedst at koldrøge?

Du kan koldrøge næsten, når du vil. Der er dog enkelte forbehold:

  • Der kan ikke koldrøges, hvis der er frostgrader.
  • Ved koldrøgning må temperaturen ikke overstige 25 grader. Tænk især på dette på solrige dage. En Smokepin giver en temperaturstigning på ca. 1-7 grader afhængigt af forholdene.
  • Der opnås det bedste resultat, hvis luftfugtigheden ikke er for høj – så undgå koldrøgning på meget regnfulde dage.
Hvordan salter jeg mit kød og mine fisk?
  • Der kan tørsaltes eller lagesaltes.
  • Tørsaltning foregår ved at dække ferskvaren med groft salt og eventuelle krydderier. Saltningstiden er her mellem 4-8 timer og helt op til 1 døgn, afhængig af tykkelsen på varen.
  • Ved lagesaltning opløses salt og sukker i vand, og ferskvaren lægges i. Saltningstiden er her mellem 6-12 timer.
  • Fordelen ved at lagesalte er, at saltindholdet bliver det samme i hele varen.
  • Se yderligere vejledning i vore opskrifter på koldrøgning af laks og bacon.
Hvad er forskellen på almindeligt salt og nitritsalt ?

Vores Nitritsalt indeholder 0,5 % nitrit og 99,5 % almindeligt salt. Nitritsalt skal udelukkende bruges til kødvarer for at beholde en delikat farve på slutproduktet og  forhindre bakterien Clostridium botulinum fra at udvikles. Denne bakterie kan under særlige omstændigheder udvikle boutolisme eller pølseforgiftning. Det er dog sjældent at det sker. Hvis der bruges almindelig salt, vil farven på færdigvaren ændres. Svinekød (f.eks mørbrad, bacon) bliver helt gråt, vildtkød bliver helt sort o.s.v. Smagen er dog fuldstændigt det samme ligegyldigt om der bruges almindelig salt eller nitritsalt. Nitritsalt bruges ikke til fisk. I fødevareindustrien er nitritsalt forbudt til brug i fisk, men der må i Danmark gerne bruges nitritsaltblandinger på optil 6 % nitrit og 94 % salt i kødvarer, hvilket er standard hos mange slagtere.

Hvorfor er det vigtigt, at ferskvaren er helt tør, inden der røges?
  • Hvis varen ikke er helt tør inden røgningen, risikerer du at røgpartiklerne ikke trækker ind i kødet eller fisken!
  • Vi plejer at sige, at varen skal have en fingertør overflade for at være klar til røgningen.
  • Tør varen med et rent viskestykke/håndklæde/køkkenrul og læg den til tørring et køligt sted, fx i et køleskab.
  • Jo tørrere varen er desto bedre optager den røgen.
Kan jeg røge kød og fisk samtidig ?

Ja. Sørg bare for at varene ikke rører hinanden i processen.

Kan man koldrøge alle slags fisk ?

I princippet ja. Det vil dog være meget arbejde med koldrøgening af små fisk i forhold til det færdige produkt. Dette skyldes at fisk skal fileteres før de koldrøges. Eks. En 500 gr giver 2 fileter på ca 125 gr. Når disse er saltet røget og modnet vil de veje ca 75 gr.  Om det er besværet værd er op til den enkelte.

Skal fisk fileteres før koldrøgening ?

Ja. Hvis der koldrøges hele fisk , vil røgtiden være alt for lang. Dette skyldes at røgen har svært ved at trænge igennem fiskens skind ved koldrøgening.

Hvorfor er modningsprocessen efter røgning vigtig?

Modning af varen efter røgning tjener både til at forlænge holdbarheden og give en bedre smagsoplevelse.

  • Væsken i varen fordamper, og røgsyren trækker yderligere ind i kødet/fisken. Det giver kødet/fisken den karakteristiske smag.
  • I modningsprocessen fordeler røgsyren sig til hele varen
  • Det er vores anbefaling, at kødet/fisken ikke spises direkte fra “røgeovnen”, men at der sættes tid af til modningen.
  • Du må IKKE lægge kødet/fisken til modning i en tætlukket pose. Væsken kan ikke fordampe i en tætlukket pose!
  • Læg eller hæng varen til modning et køligt sted, hvor der gerne må lugte lidt af røg, og hvor der ikke kan komme fluer til kødet/fisken.
Hvor længe kan min røgvare holde sig?

Dette er et meget svært spørgsmål at svare på da det afhænger af mange faktorer. I et køligt og tørt sted , vil holdbarheden være længere end ellers.

Før fryseren kom, var dette måden man opbevarede sine varer på i skandinavien. I norge hed/hedder disse opbevaringshuse “Stabbur” og i Sverige “Spisbod”.

Det er dog vigtigt at den færdige røgvare ikke pakkes ind . Der vil stadig fordampe væde fra røgvaren i takt med at den bliver mere fast. hvis varen pakkes ind vil denne væde lægge sig udenpå varen, og dermed give bakterier den væde de har brug for for at kunne overleve. Mange lader det ligge i køleskabe, men også her spiller fugtighed en vigtig rolle.

Hvis der er mulighed for at vaakumpakke varene er det selvfølgelig det bedste. De færdige røgvarer kan også fryses ned . Dette gælder også selv om de har været frosne før saltning/røgning/modning.

Hvordan får jeg en kraftigere røgsmag?

Hvis du ønsker en mere intens røgsmag (eller hvis der røges store stykker kød, fx dyrekøller o.l.), bruger du blot flere Smokepins – en ad gangen – og lader kødet røge i længere tid.

Hvordan laver jeg en røgeovn?

Du kan bruge en kuglegrill – mange har en sådan en stående, og så er det ekstra nemt at komme i gang med at røge.

Du kan hænge varerne op i et dertil indrettet stativ med en plastikpose eller papkasse over.

Du kan IKKE bruge en gasgrill, da der kommer for meget ilt ind i disse. Dine Smokepins vil derfor brænde alt for hurtigt.

Hvilke betalingsmuligheder tilbyder I?

Vi tilbyder sikker betaling med Mastercard, VISA, Dankort og MobilePay.

Hvornår hæver I pengene fra min bestilling?

Når du bestiller på Smokepins webshop reserveres købsbeløbet midlertidigt på din konto. Først når varerne sendes afsted fra vores lager, hæver vi pengene.

Modtager jeg en faktura for min bestilling?

Når du bestiller på Smokepins webshop, modtager du en ordrebekræftelse med alle informationer om din bestilling, som også fungerer som en gyldig faktura. Har du behov for yderligere, så er du altid velkommen til at skrive ind til os på kundeservice@smokepins.dk, så hjælper vi dig straks videre.

Hvem leverer i med?

Vi lever i hele Danmark med DAO, hvor vi tilbyder levering til både pakkeshops og til døren. Levering tager som udgangspunkt 1-2 hverdage.

Hvor lang tid tager levering?

Levering tager typisk 1-2 hverdage og foregår med DAO.

Hvilke leveringsmuligheder er der?

Du kan vælge mellem levering til pakkeshop og levering til døren. Alle leveringer foregår med DAO og tager typisk 1-2 hverdage.

Hvilke lande leverer i til?

Smokepins fås på nuværende tidspunkt i Danmark, Grønland, Færøerne, Island og Norge. Vi arbejder på at udvide til nye lande, og glæder os til at tage imod jer.

På Smokepins.dk leveres til Danmark, Grønland, Færøerne og Island. Bestillinger til Norge finder sted via Smokepins.no. Du er meget velkommen til at skrive til os, hvis du ønsker at købe Smokepins fra et andet land og er i tvivl om betaling, levering eller andet. 

Er der returret på Smokepins?

Når du handler på Smokepins webshop, har du altid 14 dages fuld fortrydelsesret jf. dansk lovgivning. Bemærk dog, at varen skal returneres i samme stand, som du modtog den. Bemærk yderligere, at du selv skal betale for returfragt. Hvis du returnerer dele af en ordre, der udløste fri fragt, og totalbeløbet derefter når under grænsen for fri fragt, vil fragten blive fratrukket den/de returnerede varers beløb. Vi kan først tilbageføre dine penge, når vi har modtaget varen og konstateret, at plomberingen er intakt, og emballagen er i ordentlig stand.

Hvad er mulighederne for at ændre min ordre?

Er du interesseret i at ændre din ordre, så anbefaler vi, at du hurtigst muligt skriver eller ringer ind til os. Vi vil så forsøge at imødekomme dit ønske efter bedste evne. Hvis din vare allerede er sendt afsted, kan der forekomme ekstra omkostninger i forbindelse med levering og returnering.

Hvordan sender jeg en pakke tilbage til Smokepins?

Når du ønsker at sende en pakke retur til Smokepins, så er det vigtigt, at du vedlægger information om din ordre, så vi kan finde dig i systemet. Her bedes du printe og vedlægge din ordrebekræftelse eller vedlægge en seddel med dit ordrenummer.

Returvarer skal sendes til:

Smokepins ApS
Tornhøjvej 92
8260 Viby J
Danmark