Put and take
ørreder

Lystfiskere er generelt velsignet med mange glæder, og én af dem er at få en fangst med hjem til spisebordet.

Det er meget forskellige hvor fangsterne og glæderne kommer fra, og der er  desværre en del engagerede fiskere, som er glemmer Put and Take søer, da fiskene derfra har fået en karikeret titel af at smage af mudder.

Der er flere tons af regnbueørreder i hver eneste Put and Take sø. Disse fisk bliver den rene delikatesse hvis de koldrøges og de fleste har den perfekte størrelse.

Virkelig suveræne fisk 

Det er jo sådan set også til at forstå, at glæden begrænses af en fisk som smager jordslået, men alt handler egentlig om tilberedelse.

Grunden til denne mudrede smag, skyldes ene og alene vandkvaliteten i søen. Ørreden optager og udskiller løbende det vand den svømmer rundt i.  Jo klarere vandet i søen er, desto mindre muddersmag er der i fisken. Den mudrede smag er der kun ved traditionel tilberedelse som stegning, grill og ovnbagning.

En koldrøget regnbueørred smager dog ikke af mudder. Dette skyldes at væden i kødet, der jo indeholder den mudrede smag ,  trækkes ud i saltningsprocessen forud for røgening.

Ikke nok med at saltningsprocessen fjerner muddersmagen, men fisken vil under røgningen optage røgsyre,  og sammen med saltet vil det overdøve enhver form for muddersmag der eventuelt måtte sidde tilbage. Slutproduktet er sublimt.

Opdrættet laks bliver tit for fed, og at havørreder kan godt blive for tørre. 

Hos laksen sidder fedtet mellem kødlamellerne, mens fedtet på en ørred primært sidder i bugen og skæres væk under filetering. En opdrættet laks eller regnbueørred, er typisk i dårlig kondition og dermed meget fed. Fedtet fra laksen kan ikke skæres væk, men det kan det i stor grad på regnbueørreder. Vild laks og Havørreder er som regel i god kondition, og her er den vilde laks sublim til koldrøgening. Havørreden er selvfølgelig også rigtig god til at koldrøge , men jeg mener dog stadig at P&T ørreden er bedre p.g.a et passende fedtmængde i kødet når den er fileteret. Til gengæld er den smagsmæssigt ikke i nærheden af havørreden ved andre tilberedelses metoder.

3 Tips til den P&T fiskeriet

1. Alt du fisker med skal være småt og bevæge sig langsomt. P&t ørreder er dovne

2. Fisken kalkulerer om den vinder på at svømme efter blinket. Den spørger sig selv ”skaber det værdi for mig at fange den madding ift. hvad jeg bruger af energi”. Et stort 30 gr.blink der pisker gennem vandet i en P&T sø, fanger sjældent noget.

3. Forår og efterår er typisk der du fanger mest. Fisker du om sommeren , så fanger du mere ved natfiskeri.
Fisk i den dybde hvor fiskene står. Ser du få fisk i overfladen, så fisk dybere….de er der !

Knæk og Bræk!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *