Sådan bruger
du Smokepins®

Sådan bruger du Smokepins

Sådan tænder du dine Smokepins

 1. Tænd en “Smokepin” i den ende med størst åbning.
 2. Når der er ild i hele ringen blæses flammen ud. Sørg for at der er en glød hele vejen rundt.
 3. Smokepin’en sættes i stålholderen, der følger med, med den glødende ende op ad.
 4. Placér den glødende Smokepin i bunden af din røgeovn/kuglegrill.
 5. Trækket i ”ovnen” skal være minimalt (lille åbning for neden til luft ind og for oven så lidt røg kan “piple” ud).
 6. Når den første Smokepin er brændt ned (ca. 1 time og 25 min. senere) udskiftes den med en anden.

Så længe brænder dine Smokepins

En Smokepin brænder i ca. 1 time og 25 min. afhængigt af forholdene. Blæser det meget eller er der for meget lufttilførelse, brænder dine Smokepins hurtigere.

Hvornår er det bedst at koldrøge?

Der kan ikke koldrøges, hvis der er frostgrader. Ved koldrøgning må temperaturen ikke overstige 25 grader. Tænk især på dette på solrige dage. En Smokepin giver en temperaturstigning på ca. 1-7 grader afhængig af forholdene. Der opnås det bedste resultat, hvis luftfugtigheden ikke er for høj – så undgå koldrøgning på meget regnfulde dage.

Hvordan salter jeg mit kød og fisk?

 • Der kan tørsaltes eller lagesaltes.
 • Tørsaltning foregår ved at dække ferskvaren med en blanding af salt og sukker.   Saltningstiden er her mellem 4-8 timer og helt op til 1 døgn, afhængig af størrelsen på varen. Meget af den naturlige væde i produktet trækkes herved ud
 • Ved lagesaltning opløses salt og sukker i vand, og ferskvaren lægges i. Saltningstiden er her lidt længere. Hvis der ønskes krydderismag i det færdige produkt, skal lagen koges
 • og afkøles med disse krydderier i . Herefter lægges varene i lagen og de vil optage smagen af de valgte krydderier. Vær opmærksom på at ikke lægge fisk og kød i lagen samtidig !
 • Derfor er det vigtigt, at ferskvaren er helt tør, inden der røges
 • Røgen er en aerosol (mikroskopiske vædedråber) .Hvis varen ikke er helt tør inden røgningen, vil røgpartiklerne ikke sætte sig fast på overfladen af varen. Dermed kan røgsyren heller ikke trænge ind i produkterne og give den velkendte røgsmag.
 • Varen skal have en fingertør overflade for at være klar til røgningen.
 • Tør varen med papir, viskestykke eller andet, og læg den til tørring et køligt sted, fx i et køleskab.
 • Jo tørrere varen er, desto bedre optager den røgen.

Hvordan får jeg en kraftigere røgsmag?

Hvis du ønsker en mere intens røgsmag eller hvis der røges store stykker kød, fx dyrekøller o.l., bruger du blot flere Smokepins og lader kødet røge og modne  i længere tid.

Derfor er modningsprocessen efter røgningen vigtig

 • I takt med at væden som røgen har tilført varen fordamper, trænge røgsyren ind i kødet/fisken og bliver siddende. Det giver kødet/fisken den karakteristiske smag og forlænger holdbarhedstiden , da røgsyre, salt og mangel på væde giver dårlige betingelser for mikroorganismer.
 • Det er ikke farligt at spise varene lige efter røgning, men modningen gør varene møre og betydeligt mere smagfulde.
 • Læg eller hæng varen til modning et køligt sted, hvor der gerne må lugte lidt af røg, og hvor der ikke kan komme fluer til kødet/fisken.
 • I modningsprocessen må varene ikke tildækkes, da væden herved lægger sig udenpå varen og giver mikroorganinsmer mulighed for vækst.

2 tanker om “Sådan bruger
du Smokepins®

  • Ole fra Smokepins siger:

   Hej Stig. Ved store laks , vil jeg anbefale at røge halestykket (ca 1-1,5 kg), og bruge resten til noget andet (f.eks varmrøgening, hvor noget af fedtet smelter væk). En 10 kg´s laks vil blive til 2 fileter på omkring 2,5 kg. De ultimative koldrøgeningslaks er ikke over 5 kg. Selve kødet er også mere fedtholdigt jo nærmere hovedet det kommer fra. Vælger du alligevel at røge en hel filet af denne størrelse, forlænges saltningstiden, røgtiden og modningstiden lidt. Læg ca. 25- 30 % ekstra tid oveni de veiledende tider der følger med i æskerne.

   vh Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *