Hvad er koldrøgning?

hvad er koldrøgning

Hvad er koldrøgning?, er et spørgsmål vi får tit . Røgning af mad kan gøres på flere måder, hvor varmrøgning er det de fleste kender. At kendskabet til koldrøgning er begrænset, skyldes nok at der er relativt få der laver det selv i dag. Før Smokepins tid var koldrøgning betydelig mere kompliceret, men vi mener at vi har gjort det nemt og tilgængeligt til alle med Smokepins.
Koldrøgning er urgammel konserveringsmetode. Den adskiller sig fra varmrøgning ved, at røgningen foregår ved en lavere temperatur <25 grader. Hvorimod varmrøgning foregår ved op til 80 grader.

Sundhedsfremmende


Ved koldrøgning udvikles flere komplekse smage og den lave  afbrændingstemperatur gør også, at der dannes en række antioxidanter, som er med til at konservere produktet. Det kan holde i betydeligt længere tid end varmrøgede produkter. Varme nedbryder den naturlige struktur i råvaren og varmrøgede produkter er, i modsætning til koldrøgede produkter, beregnet til at spises med det samme. Antioksidanterne er i tillæg sundhedsfremmende, da de har samme effekt på kroppen som e-vitamin.

Når man skal koldrøge eller røge generelt, salter man altid produktet først med salt/sukker-blanding for at trække væske ud af produktet. På denne måde er der mindre væske frit tilgængelig for bakterier.

Herefter lader man produktet tørre, således at produktet kan optage røgen fra ens Smokepins.

Når produktet har fået den korrekt mængde røg, skal det modne.

Tiden produktet skal saltes, tørres, røges og modnes i, afhænger af produktet. Vi har lavet en folder, som kan ses her med vores anbefalinger til koldrøgning af de mest almindelige produkter som fisk, fjerkræ, bacon, kød og ost.

Smogstilførsel og forlænget holdbarhed

Koldrøgning er en fantastisk måde til at skabe større smagsoplevelser og meget mere mundfylde i spiseoplevelsen. I tillæg forlænges holdbarheden betydeligt, da væden i produkterne er trukket ud af saltning, tørring og modning. Røgen er selvfølgelig også med til at konservere

Find meget mere inspiration på www.smokepins.dk/inspiration/
Du finder også en kort video her hvor jeg beskriver de 4 faser. Det er en god ide´at planlægge sin koldrøgning. Du kan uden problemer koldrøge kød, fisk, ost og grønsager samtidig og forlænge råvarenes holdbarhedstid. Det er udelukkende størrelsen på hver råvare der bestemmer røgtiden. Antallet af røgvarer har ingen betydning for hvor mange Smokepins der skal bruges. Håber vi med dette har besvaret spørgsmålet hvad er koldrøgning?

Rigtig god fornøjelse!

Mvh.
Ole Gravrok

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *