Koldrøget julebacon

Koldrøget julebacon

Julen står for døren, og efteråret er et af de bedste tider at koldrøge på, da der er dejligt koldt udenfor. Det gør det nemt at have en masse produkter til at hænge og tørre og modne udenfor.

Ingredienser:

  • 1kg ribbensteg
  • 20 hele nelliker
  • 100g Salt, evt. nitritsalt
  • 20g maltsirup, alternativ kan mørk sirup bruges

Fremgangsmåde:

  1. Lidt af saltet lægges i bunden af et fad, der er stort nok til, at ribbenstegen kan være deri.
  2. Stegen lægges ovenpå og siruppen fordeles på ”svær-siden” – masser det gerne godt ind i stegen.
  3. Efterfølgende tilsættes saltet og det sikres, at stegen er godt saltet på alle sider.
  4. Herefter stikkes de små nelliker ned mellem sværene.
  5. Kom stegen på køl og lad den salte i 20 timer. Tøm evt. fadet med væske undervejs.
  6. Herefter skylles overskydende salt af, og stegen tørres godt med køkkenrulle eller rent viskestykke.
  7. Stegen hænges til at tørre køligt i 2 døgn. Alternativt kan den ligge i et tørt rent fad på køl hvor den vendes undervejs 😉 Lad endelig nellikerne blive, stegen tager stadig smag af dem.
  8. Når stegen er tør, er den klar til røgning. Den skal røges i ca. 10-12 timer.
  9. Når stegen er færdigrøget, skal den bare modne. Gerne en 10-12 dage. Jo længere modningstid, jo mere jævn og lækker smag. Så det er godt allerede at starte i slutningen af november/starten af december, så julebaconen er klar til jul.

Tip: Røgetiden kan deles op over to dage.

2 kommentarer til “Koldrøget julebacon

  1. Michael Stokholm siger:

    Hej Ole.
    Jeg har med stor succes koldrøget svinemørbrad, som jeg vacumpakkede inden modning.
    Jeg vil lige høre, om det er OK, eller NO GO? jeg skal netop nu i gang med at salte et stykke ribbensteg til bacon. den er 1250 gram, kan jeg opjustere salt mængden til 125 gram og blande tørreder krydderier med salt?
    mvh og tak for et godt produkt.
    Michael Stokholm

    • Ole fra Smokepins siger:

      Hej Michael

      Hvis der skal krydderier i vil jeg anbefale vakuumsaltning. Brug ca. 35 gr salt ( 2,5 % blanding)+ krydderier og lad det ligge i 2 dage vakuumeret. Ellers er lagesaltning en mulighed, hvor du først koger krydderierne ud i saltlagen. Tørsaltning med krydderier giver sp lidt smag af krydderier at jeg ikke har kunnet smage det. Vh Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *