Koldrøgning af laks/ørred med Smokepins®

Koldrøget laks med brød

Fakta

 • Forberedelsestid: 10 min.
 • Tid i salt: 4-6 timer .
 • Tid til tørre : minimum 1 døgn
 • Røgetid: ca. 5-7 timer.
 • Modningstid efter røgning: 1-2 døgn.

koldroeget-laks-ekstra-salt-300x262

Du skal bruge:

 • 1 laksefilet
 • 10 gr sukker og 70 gr salt pr.kg
 • Ca. 3-4 Smokepins (ønskes en mere intens røgsmag bruges flere Smokepins)

Vi anbefaler at der laves mere end en ad gangen, da antallet af varer i røgbeholderen ikke påvirker antallet af smokepins der skal bruges.

Du kan sagtens koldrøge kød og fisk samtidig.

Fremgangsmåde:

 1. Dæk fiskene med salt/sukker og opbevar dem et køligt sted i 4- 6 timer (afhængigt af størrelsen på fileterne og hvor salt man ønsker slutproduktet).
 2. Skyl overskydende salt/sukker af og tør overfladen med køkkenrul, rent viskestykke eller lignende. Ps. brug ikke avispapir da det afgiver tryksværte.
 3. Læg fiskene i køleskabet for at tørre i minimum 1 døgn. VIGTIGT: Fiskene skal have en fingertør overflade for at være klar til røgningen. Jo tørrere fisk, desto mere røg optages.
 4. Læg/hæng fiskene i din røgbeholder og start røgningen. Brug 1 Smokepin ad gangen. Skift først smokepin når der ikke er mere røg i din røgbeholder. HUSK: Der skal være meget lidt træk ved røgningen, herved koncentreres røgen og dine smokepins brænder i længere tid.  Efter røgningen med ca. 3-5 Smokepins skal du hænge dine fisk til modning. Find et køligt sted, hvor der gerne må lugte lidt af røg og hvor der ikke kan komme fluer til fiskene. (Tip: Jeg bruger selvet myggenet rundt om mine fisk)
 5. Lad fiskene hænge i 1-2 døgn.  Fiskene skal være tørre på overfladen og stive.

Værsgo’! En smagsoplevelse uden sammenligning!

Koldrøget laks med brød

Værd at vide

Når du koldrøger din fisk med Smokepins forlænger du både fiskens holdbarhed og du får en smagsoplevelse uden lige! Jeg bruger både mine koldrøgede fisk til mine festmiddage og som pålæg i hverdagen. Med koldrøgning af laks er der mulighed for selv at præge smagene til lejligheden, når du tilsætter krydderier efter eget valg. Jeg er selv en passioneret fluefisker, og når jeg har fanget ”lidt for mange” fisk, er Smokepins min redning – og min families og venners store glæde!

Fang selv en fisk (eller find den i supermarkedet), tænd op i dine Smokepins og smag det selv!

Husk: Pak aldrig dine fisk i en tætlukket pose efter røgeningen! Det vil gøre dem “våde” igen.

Rigtig god fornøjelse!

 

14 tanker om “Koldrøgning af laks/ørred med Smokepins®

 1. Anne Vingaa siger:

  Jeg har prøvet at koldrøge en laks. Den blev desværre lidt tør. Det var en fed norsk laks jeg brugte. Kan du hjælpe mig? Ps.min bacon og filet blev fantastisk

  Venlig hilsen

  Anne Vingaa

  • Ole fra Smokepins siger:

   Hej Anne,

   Mange tak for et godt spørgsmål. Helt generelt kan man sige, at jo længere tid et produkt (fisk, bacon, kalkun eller andet) hænger til modning, jo tørrere bliver produktet. Derfor kan du eventuelt prøve at lade din laks hænge kortere tid til modning næste gang, at du koldrøger. Har du eksempelvis haft laksen til modning i 10 timer denne gang, kan jeg anbefale, at du næste gang eksempelvis efter 7 timer tester, om du synes, at laksen har den rette tørhed efter blot 7 timer. Er laksen fortsat for fugtig, kan du teste igen efter 8 timer og så fremdeles, indtil du finder den bedste løsning for dig. Husk blot på at vind og vejr kan have indvirkning på tørretiden. Der udover ved jeg fra min tid i Nordnorge, at de gamle (eller erfarende) koldrøgere fra tid til anden penslede deres laks med cognac for at give mere smag og fugtighed. Jeg har dog ikke selv prøvet det, og ved derfor ikke, om det hjælper. Et alternativt forslag er, at du prøver at fryse laksen ned og tage den op igen. Det plejer at give laks mere fugtighed uden, at det påvirker smagen. Håber at en af disse muligheder kan hjælpe dig videre, ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

   Mvh. Ole

 2. Tórun Beck siger:

  Nu har vi prøvet laksen, vi har røget med smokepins. Laksen blev rigtig god og de smager virkelig godt. Det er nemt at røge med smokepins, så det kan anbefaldes.

  • Ole fra Smokepins siger:

   Hej Tórun.

   Det glæder mig at høre, du har haft en god oplevelse med Smokepins og at laksen blev god. Tak for de pæne ord og for din anbefaling, det sætter jeg stor pris på.

   Mvh. Ole

 3. Henrik Hansen siger:

  Godt nytår

  Hvordan opbevarer man bedst sine røgede produkter , når nu de ikke må pakkes i plastik? Ny i røgverdenen men spændt på at komme igang?

 4. Ole fra Smokepins siger:

  Hej Henrik,

  Godt nytår – og tak for et godt spørgsmål til at starte året med. Jeg tænker, at jeg ved lejlighed vil forsøge at lave en video omkring dette, da der er mange der står med samme overvejelse. Røgverdenen er spændende og selvom vi hos Smokepins forsøger at gøre den så simpel som mulig, så er det ikke altid helt ligetil i starten. Lad os se, om jeg ikke kan få hjulpet dig videre.

  Opbevaring kan håndteres på flere forskellige måder. Det bedste er, hvis dine røgede produkter kan hænge et tørt og køligt sted, da de så har en lang holdbarstid (f.eks. hænger seranoskinker og lufttører i op mod et år før de sælges). De fleste færdigrøgede produkter kan ellers enten vakumpakkes og/eller fryes ned uden at kvaliteten bliver dårligere. Laks, men sjovt nok ikke ørred, kan dog have en tendens til at blive lidt “blød”, når den tages op efter at have været frosset. Det er altså meget individuelt fra den ene råvare til den anden, og der er ikke et perfekt svar til alle scenarier.

  Det er kun fugt og fluer, der kan ødelægge produkterne, så undgå altid dette. Bemærk desuden, at i takt med at varene bliver tørre i konsistensen, bliver smagen også mere koncentreret.

  Håber det hjalp dig lidt videre, Henrik. Hvis du har spørgsmål til en bestemt råvare eller ønsker jeg uddyber noget af ovenstående, så skriv meget gerne igen.

  Mvh. Ole

  • Ole fra Smokepins siger:

   Hej Claus,

   Super godt spørgsmål. Selvom det kan virke overraskende, så er det faktisk ret populært at koldrøge andebryster – og det smager himmelsk.

   Når du røger andebryst er det vigtigt, at du husker at fjerne skindet inden røgning. Hvis det ikke er vildand skal andebrystet desuden modne lidt længere for at blive ordentligt mørt. Da andebrysterne typisk ikke er så store, så vil jeg anbefale, at du bruger op til 3 Smokepins. Der kan være mange andebryst i en røgbeholder, så overvej at koldrøge flere på én gang – så sparer du både tid og penge.

   Mvh. Ole

 5. kenneth Rasmussen siger:

  Hej smokepins. Har lige røget 3 svinemørbrader og resultatet er intet mindre end fantastisk!! Det tog sin tid og der var to pins der gik Ud men det betød ikke så meget…. Det var bare at tænde op igen. Har jeg forstået det rigtigt at man kan vakuumpakke mørbrad og bacon efter regning så det lagres i vakuum i køleskabet? Det ville gøre det en del nemmere at opbevare. Og måske vil der være et par stykker tilbage til når det er modnet….

 6. René Kristensen siger:

  Hejsa. Kan en frossen optøet laks/ørred bruges eller skal fisken være helt fris

  • Ole fra Smokepins siger:

   Hej René
   All fisk fra fryseren kan bruges. Vilde fisk bør ifølge sundhedstyrelsen fryses først før de bliver koldrøget. Opdrættede fisk behøver ikke at fryses først, så det er faktisk modsat af hvad man tror. Du kan efter røgningen ikke smage forskel på om en fisk har været frosset eller ej når den er koldrøget. En fisk der har været frossen tager dog lidt hurtigere salt til sig, så den skal ikke ligge for længe i salt. Bare følg vores vejledninger første gang, og herefter begynde at eksperimentere med f.eks mere sukker, cognac/ whiskey sammen med saltet og sukkeret i marinaden , ahornsirup i stedet for sukker o.s.v.
   Ps: husk peber på det færdige produkt …, der gør underværker.

   Vh Ole

 7. Sigmund Rasmussen siger:

  Jeg skal til at lave lammerullepølse, og så har jeg tænkt at prøve at ryge den ene. Skal den ryges før jeg koger den, eller bagefter?

  • Ole fra Smokepins siger:

   Hej Sigmund .
   Har ingen erfaring med rullepølser. Tror dog jeg ville salte, tørre og røge slaget , herefter lave rullepølsen. Vær lige opmærksom på at slaget på denne måde allerede er saltet , hvilket nok kan påvirke den efterfølgende lagesaltning , som jeg går udefra du bruger….., så lidt mindre salt i lagen.
   vh Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *